Expositie 'Verwering' in Galerie De Goudsberg!

Hanneke van Doorn met sieraden en Greetje Sieders met wandobjecten, beelden en tafelmobiles
10 september t/m 31 december 2023

Meet & Greet de kunstenaars op DV zaterdag 12 november 14:00 - 16:00 uur.

Hanneke van Doorn

Hanneke van Doorn woont in Voorburg, is getrouwd en heeft 2 kinderen. Sinds 2015 werkt ze als zelfstandig edelsmid. Ze heeft in Den Haag een 3-jarige opleiding tot edelsmid gevolgd, aangevuld met diverse cursussen.

“In dit vak blijf je leren. Ik daag mezelf voortdurend uit door steeds weer opnieuw te kijken naar wat ik in huis heb, en daarmee te experimenteren, verder te kijken. Op zoek naar de juiste balans en compositie. Het werken volgens een thema geeft me houvast, zoals de serie Delfts blauwe sieraden. Mijn meest recente werk is gebaseerd op de afgeronde vormen van kiezels en rolkeien. Stenen die door de tijd en de natuur gevormd zijn. Ik probeer dezelfde vormen te krijgen in het materiaal, het zilver. Maar ook de echte kiezels verwerk ik in mijn sieraden.”

Greetje Sieders (1953)

Het oude ambacht heb ik geleerd heb op de Vakschool in Schoonhoven. Daarna heb ik nog een opleiding in Edelsteenkunde (FGA ) gedaan en de Lerarenopleiding tekenen. Ik ben begonnen als goudsmid/edelsmid maar maak daarnaast ook wandobjecten en beeldjes. Hierin pas ik ook vaak de oude goud - en zilversmids technieken toe.

De keuze van de materialen die ik kies is een artistieke. Het gaat mij niet om de waarde…of het nu goud en zilver is of een stukje glas van het strand of een oud gebruiksvoorwerpje uit de keukenla van mijn oma. In mijn atelier heb ik bakken vol met gevonden en gekregen voorwerpen en nog is het soms niet genoeg en kan ik uren zoeken naar dat ene kleurtje of vormpje dat mijn werkstuk compleet maakt. Is het er niet dan moet ik het zelf maken.

Ieder voorwerpje krijgt een nieuw leven en een andere betekenis als ik het kan gebruiken voor het soms verhalende karakter van mijn werk. Ook ben ik dol op kleuren vooral als ze zijn ontstaan door verwering en slijtage. In mijn atelier experimenteer ik eindeloos met het laten oxideren en patineren van metalen .Dit lukt het beste met koper en messing en ik gebruik alles als ik ook maar enigszins denk dat het een kleur achter kan laten. Zout, azijn ammonia, zuurkool, tabak, etc.

Van september tot en met mei geef ik regelmatig cursussen en workshops. De zomertijd is van mij en die tijd besteed ik voornamelijk aan het vergaren van materialen (vaak in Schotland) en maken van eigen werk op mijn zonnige werkplek in een oude school in Scheveningen

Sinds een aantal jaren werk ik veel samen met Hanneke van Doorn. De gemeenschappelijke deler is onze liefde voor oude verweerde metalen en stenen en rolkeien. Dit heeft onlangs geresulteerd in een serie sieraden en objecten waarin voornamelijk kiezels en keienzijn verwerkt.

TOP