Uitkijktoren De Koepel

Uitkijktoren de Koepel

Museum Lunteren heeft sinds 17 juni 2017 een permanente tentoonstelling in Uitkijktoren De Koepel, dat als Rijksmonument in het bezit is van de Stichting Het Luntersche Buurtbosch. De permanente tentoonstelling ‘Hoog van de toren’, op de bovenste verdieping van de uitkijktoren op de Galgenberg, is het resultaat van vier samenwerkende partijen: Stichting Het Luntersche Buurtbosch, Vrienden van het Luntersche Buurtbosch, het bestuur van De Koepel en Museum Lunteren.

'Hoog van de Toren'

Via diverse luikjes biedt ‘Hoog van de toren’ de bezoeker een inkijkje in het dagelijks leven van de vroegere bewoners op de Goudsberg. Maar we kijken ook naar beelden van koningin Juliana op bezoek in Lunteren, horen een deel uit een suite van een Lunterse componist, zien het koffiekopje van oud-minister Joseph Luns (die met regelmaat in Hotel De Veluwe in de Dorpsstraat verbleef) voorbijkomen, en worden geconfronteerd met de Muur van Mussert. En wat te denken van beelden van Johan Hilgers die in 1920 als eerste over Nederland (en Lunteren) vloog, en van de idealistische schrijver Frederik van Eeden die in Lunteren een landbouwkolonie stichtte.

Goudsberg Project

De invoering van het Goudsberg Project begon met de inrichting van het bezoekerscentrum aan de Dorpsstraat als onderdeel van Museum Lunteren. Ook hier verscheen een (deels) interactief visitekaartje van de rijkdom van het gebied in en om de Goudsberg. De Koepel is een schitterende creatie van architect W.O.J. Nieuwenkamp, als voortzetting van de eerste, lagere bouw van zijn plaatselijke collega J.W. Dinger. De toren zelf is een icoon, als eerbetoon aan notaris Johannes van den Ham die vanuit zijn gevoel voor rechtvaardigheid het goede voorhad met de toen voornamelijk arme bevolking van het dorp. Bos én Koepel liet ‘de oude notaris’ testamentair na aan de Lunterse bevolking – een unicum in ons land.

De oproep van Jaap van Ravenswaaij, voorzitter van de Vereniging Oud Lunteren, op de dag dat het project officieel werd afgesloten, liet aan duidelijkheid niets te raden over: “Laat je verleiden de tocht naar de vaste tentoonstelling van Museum Lunteren te ondernemen. Je zult verrast worden door een expositie van, en op, niveau.”

Klik op de Germaanse put en u wordt informatie geboden over het unieke cultuurlandschap dat de Goudsberg en het Luntersche Buurtbosch sámen te bieden hebben. Actuele info www.middelpuntvannederland.nl  

Openingstijden & Prijzen

Uitkijktoren en Rijksmonument De Koepel is te bezichtigen van 1 april t/m 31 oktober en in de schoolvakanties; dagelijks (behalve maandag) van 13.00 tot 17.00 uur.

Entree: 2 euro; 6 t/m 12 jaar 1 euro; 0 t/m 5 jaar gratis.

*Vrienden van het Luntersche Buurtbosch kunnen gratis De Koepel bezoeken op vertoon van hun lidmaatschapskaart.  

TOP