Openluchtexpositie

Kunst ‘langs de weg’ met openluchtexpositie ‘Lunteren eert zijn kunstenaars van weleer’

Museum Lunteren zet Lunteren, een dorp aan de Veluwezoom dat graag de trom roert, met zijn verrassende kunsthistorie op de kaart. Laat je verrassen door de openluchtexpositie ‘Lunteren eert zijn kunstenaars van weleer’. Aan het buitengebied is een fietstocht gekoppeld. Ga alle werken zelf bekijken en haal de fietsroute bij het startpunt Museum Lunteren. Op 15 plaatsen in het dorp en in het buitengebied staan levensgrote schilderijen van lokale schilders uit vroeger jaren op panelen te wachten op geïnteresseerde voorbijgangers.

De schilders

Lunteren begint steeds meer op een kunstenaarsdorp te lijken. Daardoor geïnspireerd vatte de Lunterse schilder Anthony Beek in de jaren dertig van de vorige eeuw het plan op in de Dorpsstraat een blijvend kunstmuseum te vestigen. Helaas belandde dat plan in de prullenbak. Maar hij hield vol en het museum kwam er. Nadat hij eerst de Anthony Beek Stichting had opgericht, opende op 13 juli 1939 in drie armenhuisjes aan de Dorpsstraat 58-60 het ‘Anthony Beek Museum’ haar poorten.

Beek was overigens niet de enige kunstenaar die zijn inspiratie uit de omgeving van Lunteren haalde. Vader Martinus, zoon Willem en kleinzoon Jaap Nefkens, Johan Weiland, Wim de Groot, Thijs Mauve, Jan Wijnands, Martin van Waning zijn bekende namen uit het in die jaren schildergekke Lunteren.

De Expositie

De expositie is mogelijk gemaakt dankzij bruikleen van schilderijen van de gemeente Ede, het Noord Veluws Museum in Nunspeet en diverse particulieren. De kosten van het materiaal zijn volledig door sponsors (vermeld op de panelen) gedekt.

In de Dorpsstraat staan de panelen op loopafstand van elkaar. U vindt ze bij:
– Woon- en Zorgcentrum De Honskamp
– IJssalon Portofino
– Abito Mode
– De Lunterse Houtmarkt en- Restaurant De Wormshoef.

In het buitengebied, zijn diverse panelen te bewonderen, en is een fietstocht (± 20 km) uitgezet. Deze fietsroute is verkrijgbaar bij Museum Lunteren en leidt over landelijke fietspaden met diverse rustpunten en uitzichten.

Namen schilderijen en schilders:

Beweeg met de muis over de schilderijen voor meer informatie.

Deze expositie is mede tot stand gekomen door sponsoring van:

Algemene Middenstandsvereniging Lunteren en diverse particulieren.

TOP