Duo-expositie 'Samenspel' in Galerie De Goudsberg!

Keramist Ellen Pattenier en kunstschilder Jan van Lokhorst. (Gouda)
Behalve hun eigen werk, tonen zij ook hun gezamenlijke kunst.
14 januari t/m 23 april 2023

Jan van Lokhorst

Jan van Lokhorst (Gouda) woont en werkt in zijn Goudse atelier en in Aunay en Bazois in Frankrijk. Hij volgde de Hogeschool voor Beeldende Kunst te Amsterdam (Rietveld Academie) en studeerde in 1981 af aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam. Van Lokhorst exposeerde in diverse musea in Nederland, waaronder Museum Jan van der Togt in Amstelveen, waar het boek “Jan van Lokhorst, 20 jaar schilderen” werd gepresenteerd (2003). Daarnaast exposeert hij regelmatig in galeries in het buitenland. Hij ontving opdrachten van de ministeries van Buitenlandse-, Economische- en Sociale Zaken. Het werk van Jan omvat naast voornamelijk acrylschilderijen, werken in gemengde techniek, en polycarbonaat panelen. De schilderijen ontstaan meestal vanuit de abstractie. Er worden eerst grote kleurvlakken opgezet. Als de compositie van kleurenspel en tekening bevallen, begint het proces van weghalen en overschilderen. Net zo lang tot het schilderij af is. Opvallend in zijn schilderijen zijn het kleurgebruik en de lijnvoering. Ze zijn voor de kenner direct als het werk van Jan te herkennen; intuïtief en gevoelsmatig gekozen. Jan is een expressionistische schilder pur sang. Hij houdt van de materie, de verf - vaak direct uit de tube - met kwast, paletmes of met de handen opgebracht. In het werk van Jan is de afgelopen 35 jaar steeds een wisselwerking tussen abstractie (in verf en kleur) en figuratie (mens en dier) te zien.

Ellen Pattenier

Ellen Pattenier (Gouda) heeft een achtergrond in het Volwassenonderwijs en het sociaal cultureel werk. In dat laatste domein werkte zij met keramiek handvormen, wat uiteindelijk de reden was om de opleiding tot keramist bij de Nederlandse Keramiekopleiding te Gouda te gaan volgen. Na extra leerjaren glazuren en draaien heeft Ellen een eigen atelier, is docente aan de NK en exposeert haar werk op diverse plaatsen in Nederland. Ellen is enthousiast, gedreven en optimistisch. Van porselein en klei maakt ze gedraaide en handgevormde objecten. Haar werk is strak en architectonisch. Voor haar nieuwste objecten bouwt ze voort met de afdrukken van gedraaid werk, waarmee ze weer nieuwe objecten creëert. Iedereen laat zijn sporen na en vanuit die sporen ontstaan weer nieuwe inzichten, mogelijkheden en kansen; dit gegeven is het uitgangspunt voor het maken van mallen en contra mallen om weer nieuwe kunstwerken te creëren, veelal afgewerkt met een sinter-engobe en wit bladgoud.

Gezamenlijk werk

Na een gezamenlijke demonstratie tijdens de Goudse Keramiekdagen werkt Pattenier geregeld samen met schilder Jan van Lokhorst, met als resultaat grote gedraaide objecten, gedecoreerd met de kenmerkende penseelstreken van van Lokhorst.

TOP