Veel bezoekers verwachten niet dat deze prachtige tentoonstelling ‘onder de grond zit’ van het museum. Kinderen van verschillende scholen hebben het museum en dus ook onze Goudsberg expositie bezocht en reageren erg enthousiast op met name de kelder. Zij vinden de sfeer vaak een beetje mysterieus en vooral de wat oudere kinderen hebben interesse in de verhalen die worden verteld. Natuurlijk maakt de baby mammoet indruk op hen, even ‘snuffelen’ in het bureau van de Notaris, raadsels oplossen over kruiwagens met grind, het Amsterdamse jochie dat als bleekneusje in Lunteren was. Het is een verrassende ervaring voor velen.
Bezoekers staan over het algemeen langer stil bij het souterrain: er wordt intensief geluisterd en gekeken.
De fiets- of wandeltocht naar het buitenmuseum in de vrije natuur is een inspirerende en gezonde ervaring. De vele routes in het gebied hebben verschillende lengtes en worden duidelijk aangegeven in de gratis folder.
Al met al een bezoekerscentrum wat een bezoek meer dan waard is voordat de ontdekkingstocht begint door het Luntersche Buurtbosch en over het Wekeromse zand”.
In het museum zelf kun je de permanente tentoonstelling over de Goudsberg bezichtigen. Daar is het gehele souterrain voor ingericht. Rondom een kampvuur worden verhalen verteld. Interessante verhalen gericht op jeugdige bezoekers. Om het kampvuur heen, tussen de bomen van een denkbeeldig bos, is van elk thema een expositie-onderdeel te vinden. Op basis van objecten, foto’s en interactieve onderdelen krijgt de bezoeker een schat aan informatie over de rijke geschiedenis van Lunteren en omgeving. Er is zelfs een levensecht mammoetjong te bewonderen en die reusachtige dieren waren een van de eerste bewoners van de Veluwe in de IJstijd.
De tentoonstelling is bedoeld als aanleiding om al die prachtige plekken in de directe omgeving ook daadwerkelijk te gaan bezoeken en daarnaast kun je een kijkje nemen bij de steeds wisselende tentoonstellingen in het museum op de andere verdiepingen.