Rudolph Schat verrast bezoeker Museum Lunteren met nieuwe collectie vanaf 8 juni 2021.
Schatzaal – Vanaf 8 juni – Expositie ‘De Veluwe door het oog van Martinus Nefkens (1866-1941) en Jan van Vuuren (1871-1941)’. Beide schilders lieten zich inspireren door het Veluwse landschap. Dag in dag uit waren zij buiten met schetsboek en schildersezel om het ruige landschap en boerenleven vast te leggen. Hun keuze was niet toevallig. Zij hielden van de wijde vergezichten onder machtige luchten, hun werken waren geliefd bij verzamelaars in binnen- en buitenland.
Wij kijken nog even terug op de expositie ‘Winterpracht’.
Het schilderen van winterlandschappen kent een rijke traditie met als de meest bekende schilder Hendrick Averkamp (1585-1634). Winters waren tot 1860 nog behoorlijk streng als naweeën van de kleine ijstijd die duurde van de 15de tot de 19de eeuw. Kunstschilders brachten vooral de bezigheden op ijs in beeld.
Nadat de interesse voor het wintertafereel in de 18de eeuw wat op de achtergrond was geraakt werd dit weer op de kaart gezet door o.a. Andreas Schelfhout (1787 – 1870).
Voor de tentoonstelling ‘Winterpracht’ is werk van wederom Martinus Nefkens te zien, maar ook van enkele tijdgenoten. Kunstbroeders waarmee hij heeft geëxposeerd, van dezelfde kunstenaarsverenigingen lid was of op een andere manier in contact is geweest.
Martinus Nefkens (1866-1941) heeft met verschillende invalshoeken de winter op het doek gezet, maar ook zijn kleinzoon Jaap Nefkens (1926-1999) was op elfjarige leeftijd al op het atelier van zijn grootvader te vinden. Volgde de kunstacademie in Arnhem. In zijn oeuvre zijn verschillende winterlandschappen terug te vinden.
Maar ook van zijn tijdgenoten Louis van Soest, Willem Witjens, Andries Verleur, Paul Bodifee, Ben Viegers, Antoon Markus en kunstwerken van de bekende schilder van winterlandschappen Louis Apol.
Louis Apol (1850-1936). Specialiseerde zich al vroeg in de typisch Hollandse traditie van het landschap schilderen. Hij brak in 1875 door als kunstenaar met de spectaculaire aankoop door de staat van Winter in het Haagsche Bos en bleef zijn verdere carrière geboeid door het winterlandschap. De nadruk ligt vooral op de natuur, verstild weergegeven met weinig menselijke activiteit. Met bijzondere aandacht voor de lichtval die op treffende wijze over het landschap valt. In 1880 voer hij mee op eeen expeditie van de schoener Willem Barents naar Nova Zembla. De vele indrukken en schetsen van deze reis boden hem de rest van zijn leven stof voor zijn werken. Zie hieronder enkele werken van Louis Apol, die een plaats hebben gekregen in de Schatzaal van Museum Lunteren.